شیوه آماده کردن
نخست برنج را حدود یک تا دو ساعت زودتر بدون نمک خیس میکنیم. قلم را هم باکمی نمک جداگانه میپزیم تا خوب پخته شود. سپس آب آن را روی برنج ریخته و میگذاریم چند جوش بزند. حالا عدس، گشنیز خردشده و اندکی نمک اضافه کنید و اجازه دهید آش بپزد. پس از گذشت کموبیش یک ساعت و وقتی خوب لعابدار شد آش آماده است. آش همدان به شکلهای مختلفی سرو و خورده میشود و هرکس بسته به ذائقه خود میتواند به آن، ماست یا آبغوره اضافه کند.
روش دوم
در این روش به برنج، لپه، مرغ یا گوشت، سبزی سوپ یا پلویی، پیاز، سیر، نمک و روغن و کمی دوغ نیاز داریم.
نخست گوشت چرخکرده را با پیاز رنده شده و ادویه و نمک مخلوط کرده و قلقلی درست میکنیم. قلقلی ها را داخل تابه کمی تفتداده و کنار میگذاریم. درون قابلمه پیاز ریز خردشده یا رنده شده را تفت میدهیم و کمی که رنگش برگشت لپه را میریزیم تاکمی تفت بخورد. سپس سیر را خردکرده و اندکی آب داخل قابلمه میریزیم تا لپهها بپزد. سپس از پخت لپه، برنج را اضافه میکنیم و نزدیک جا افتادن آش، سبزی را میریزیم. این آش با ماست سرو میشود. در این روش نسبت لپه و برنج باید یکبهدو باشد.